Makaron jajeczny - za 400g
Tabela prezentująca zmiany cen makaronu jajecznego - za 400g w Polsce w latach 1999-2020. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.
Cena makaronu jajecznego - za 400g wzrosła w okresie od 2000 roku do 2020 roku o 35,76%.
Średni roczny wzrost kosztów makaronu jajecznego - za 400g (rok do roku) wyniósł 1,95%.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 97,86%, w stosunku do 2000 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za minimalne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 173,60%, w stosunku do 2000 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętną emeryturę (pozarolniczą) w 2020 roku uległa zmianie o + 87,46%, w stosunku do 2000 roku.
Największa rokroczna podwyżka ceny makaronu jajecznego - za 400g nastąpiła w 2008 roku i wynosiła 19,93%.
W roku 2020 cena makaronu jajecznego - za 400g osiągnęła rekordową wartość 4,48 zł.
Wykres prezentujący zmianę ilości jednostek towaru (makaron jajeczny - za 400g) jaką możemy nabyć w latach 1999-2020 za przeciętne wynagrodzenie, minimalne wynagrodzenie oraz przeciętną emeryturę. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.