Makrela wędzona, odgłowiona - 1kg
Tabela prezentująca zmiany cen makreli wędzonej odgłowionej - za 1 kg w Polsce w latach 1999-2020. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.
Cena baleronu gotowanego - za 1 kg wzrosła w okresie od 1999 roku do 2020 roku o 132,30%.
Średni roczny wzrost kosztów baleronu gotowanego - za 1 kg (rok do roku) wyniósł 4,25%.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 30,34%, w stosunku do 1999 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za minimalne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 67,05%, w stosunku do 1999 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętną emeryturę (pozarolniczą) w 2020 roku uległa zmianie o + 17,58%, w stosunku do 1999 roku.
Największa rokroczna podwyżka ceny baleronu gotowanego - za 1 kg nastąpiła w 2001 roku i wynosiła 15,80%.
W roku 2020 cena baleronu gotowanego - za 1 kg osiągnęła rekordową wartość 19,42 zł.
Wykres prezentujący zmianę ilości jednostek towaru (makrela wędzona, odgłowiona - 1kg) jaką możemy nabyć w latach 1999-2020 za przeciętne wynagrodzenie, minimalne wynagrodzenie oraz przeciętną emeryturę. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.