Masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 200g
Tabela prezentująca zmiany cen masła świeżego o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 200g w Polsce w latach 1999-2020. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.
Cena masła świeżego o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 200g wzrosła w okresie od 1999 roku do 2020 roku o 144,69%.
Średni roczny wzrost kosztów masła świeżego o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 200g (rok do roku) wyniósł 5,15%.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 23,74%, w stosunku do 1999 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za minimalne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 58,59%, w stosunku do 1999 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętną emeryturę (pozarolniczą) w 2020 roku uległa zmianie o + 11,63%, w stosunku do 1999 roku.
Największa rokroczna podwyżka ceny masła świeżego o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 200g nastąpiła w 2017 roku i wynosiła 41,16%.
W roku 2018 cena masła świeżego o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 200g osiągnęła rekordową wartość 6,36 zł.
Wykres prezentujący zmianę ilości jednostek towaru (masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 200g) jaką możemy nabyć w latach 1999-2020 za przeciętne wynagrodzenie, minimalne wynagrodzenie oraz przeciętną emeryturę. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.