Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowane - za 1l
Tabela prezentująca zmiany cen mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowane - za 1l w Polsce w latach 1999-2020. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.
Cena mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowane - za 1l wzrosła w okresie od 1999 roku do 2020 roku o 42,03%.
Średni roczny wzrost kosztów mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowane - za 1l (rok do roku) wyniósł 1,76%.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 113,17%, w stosunku do 1999 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za minimalne wynagrodzenie w 2020 roku uległa zmianie o + 173,23%, w stosunku do 1999 roku.
Ilość jednostek towaru, jaką możemy nabyć za przeciętną emeryturę (pozarolniczą) w 2020 roku uległa zmianie o + 92,31%, w stosunku do 1999 roku.
Największa rokroczna podwyżka ceny mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowane - za 1l nastąpiła w 2008 roku i wynosiła 10,24%.
W roku 2014 cena mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowane - za 1l osiągnęła rekordową wartość 2,99 zł.
Wykres prezentujący zmianę ilości jednostek towaru (mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3-3,5%, sterylizowane - za 1l) jaką możemy nabyć w latach 1999-2020 za przeciętne wynagrodzenie, minimalne wynagrodzenie oraz przeciętną emeryturę. Źródło opracowanie własne na podstawie danych GUS.